Siirry suoraan sisältöön

Vahvan ja välittävän Suomen sosiaaliturva

Nykyinen hallitus on aikeissa toteuttaa ennennäkemättömiä leikkauksia ja ”uudistuksia” sosiaaliturvaan. Näin sosiaalialan ammattilaisena uudistukset ovat melko kylmäävää luettavaa. Leikkauksia on tulossa toimeentulotukeen, yleiseen asumistukeen, työttömyysturvaan, sairauspäivärahaan, kuntoutusrahaan ja vanhempainpäivärahaan ja aikuiskoulutustuki lakkautetaan kokonaan. Yksi käsittämättömimmistä toimenpiteistä on tulevat uudistukset, eli leikkaukset toimeentulotukeen. Päätös leikata toimeentulotuesta on todella poikkeuksellinen, koska edes valtiovarainministeriö ei ehdottanut toimenpidelistassaan leikkauksia toimeentulotukeen. Jopa edellinen, oikeistolaista politiikkaa toteuttava hallitus, eli Sipilän hallitus jätti toimeentulotuen leikkauspöytiensä ulkopuolelle.

Jos hallituksen tavoitteet menevät sellaisenaan läpi, tältä näyttää vahvan ja välittävän Suomen sosiaaliturva tulevaisuudessa:

Toimeentulotuki:

Tuen tasoa tarkastellaan ja lapsikorotukset poistetaan. Samalla lisätään velvoitteita muun muassa niin, että työkykyinen toimeentulotuen saaja voidaan velvoittaa työskentelemään julkisorganisaation osoittamissa työtehtävissä. Sanktioita lisätään siten, että lakiin tehdään muutoksia, jonka jälkeen tuen tasoa voidaan alentaa niissä tilanteissa, joissa tuen saaja on esim. Laiminlyönyt työnhakuvelvoitetta. Hallitus myös selvittää mahdollisuutta evätä tuki kokonaan.

Toimeentulotuen asumismenoihin on tulossa viiden prosentin omavastuuosuus ja jopa lääkkeiden maksamista toimeentulotuesta arvioidaan. Tällä hetkellä kelalla on velvollisuus ohjata palvelutarpeen arvioon henkilöitä, joiden toimeentulotuen perusosaa on alennettu 40 prosenttia. Jatkossa tätä velvollisuutta ei enää ole. Ylipäänsä hallitus on tekemässä ideologisen muutoksen toimeentulotuen osalta niin, että lainsäädännön kehittämien siirretään sosiaaliturva- ja vakuutusosastolle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että toimeentulotuen maksamista ei enää tarkastella osana sosiaalihuoltoa, vaan se on osa niin sanottua etuusjärjestelmää, joihin liittyvät vahvemmin erilaiset velvoitteet ja ”kannustimet”

Yleinen asumistuki:

Ansiotulovähennys poistetaan. Ansiotulovähennys tarkoittaa sitä summaa, jota kela ei ota huomioon tuloja laskettaessa. Nykyisellään yleisen asumistuen ansiotulovähennys on 300 €. Yleisen asumistuen Perusomavastuu korotetaan 42 prosentista 50 prosenttiin.

Asumistuen taso hyväksytyistä asumismenoista lasketaan 70 prosenttiin ja tuen Kuntaryhmät 1&2 yhdistetään tasolle 2. Kuntaryhmien yhtenäistäminen tarkoittaa sitä, että Helsingissä asuvien asumistuen tulorajat laskevat.

Yleiseen asumistukeen on tulossa varallisuusraja ja omistusasujien oikeus tukeen poistetaan.

Työttömyysturva:

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehto pitenee 12 kuukauteen. Ansioturvan tasoa porrastetaan niin, että se alenee työttömyysjakson pitkittyessä. Kahden kuukauden työttömyyden jälkeen, tuen taso alenee 80 prosenttiin ja yli seitsemän kuukauden työttömyyden jälkeen tuen tasoa lasketaan 75 prosenttiin. Omavastuupäivät nousevat viidestä seitsemään päivään ja ikäsidonnaisista poikkeussäännöistä luovutaan.

Näiden lisäksi lapsikorotukset ja suojaosat poistetaan kokonaan ja työmarkkinatuen nettotaso lasketaan toimeentulotuen perustasolle.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana on työmarkkinatuen kielilisä. Ajatuksena on se, että ”riittävä ja todennettu” kotimaisen kielen osaaminen nostaa työmarkkinatuen tasoa. Toisin sanoen, tavoitteena on muuttaa lainsäädäntöä niin, että heikomman kielitaidon omaaville voidaan maksaa työmarkkinatukea vähemmän.

Lisäksi:

Hallitus ”kannustaa” kansalaisia töihin poistamalla lapsikorotukset, suojaosat sekä korotusosat kokonaan sairauspäivärahasta, kuntoutusrahasta ja vanhempainpäivärahasta ja näiden etuuksien vähimmäistaso yhtenäistetään. Vielä on epäselvää mille tasolle ne yhtenäistetään.

On sanomattakin selvää, että kaavaillut toimenpiteet tulevat vaikeuttamaan monen arkea. Ja vaikka tavoitteena on kannustaa ihmisiä töihin ja vähentää toimeentulotuen tarvetta, todennäköistä on, että toimeentulotukimenot tulevat kasvamaan. Puhumattakaan niistä muista kustannuksista, joita vaikeutuneet tilanteet tulevat aiheuttamaan.

Lisää voit lukea täältä:

Hallitusohjelma:

https://valtioneuvosto.fi/documents/10184/158702198/Neuvottelutulos+hallitusohjelmasta+16.6.2023.pdf/2febf7a7-d5a1-6f17-df2d-95561de7a6de/Neuvottelutulos+hallitusohjelmasta+16.6.2023.pdf?t=1686924779616

Heikki Hiilamon kolumni:

https://yle.fi/a/74-20040114

Ylen uutinen Valtiovarainministeriön leikkauslistasta:

https://yle.fi/a/74-20021023

1 kommentti artikkeliin “Vahvan ja välittävän Suomen sosiaaliturva”

  1. Paluuviite: Hallituksen sosiaaliturvaleikkurit vuodelle 2024 – Ulkoparlamentaarinen vaikuttaja

Vastaa